Over Kim

Kim Moelands was auteur, recensent en journalist en werd geboren op 3 oktober 1975 in Goirle. Haar ouders hadden al snel door dat er fysiek iets mis met haar was, maar het duurde tot haar derde levensjaar voordat duidelijk werd wat dat 'iets' was. Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), een ernstige, erfelijke, chronische aandoening met een beperkte levensverwachting. Kims jongere zusje had de ziekte gelukkig niet. Een onzekere tijd brak aan. Ondanks haar fysieke klachten was Kim een vrolijk kind, een levensgenieter. Ze doorliep de lagere school zonder al te veel hinder van haar ziekte te ondervinden. Op haar elfde begon ze vol goede moed aan de middelbare school en maakte ze haar huiswerk het liefste op de manege. Vwo met latijn was prima te doen totdat er vanaf haar dertiende steeds meer ziekenhuisopnames volgden. Met hulp van de ziekenhuisschool van het Wilhelmina Kinderziekenhuis wist Kim het tot 5 vwo uit te zingen voordat ze de overstap maakte naar 5 havo. Haar doelgerichte karakter en doorzettingsvermogen zorgden ervoor dat ze op haar achttiende het felbegeerde diploma behaalde. Na veel infuusnaalden, kilo's pillen en liters sondevoeding ontmoette ze haar grote liefde Ron. Op haar negentiende ging ze met hem samenwonen in Utrecht.

Communicatie

Een jaar later besloot ze onder aanmoediging van Ron om Communicatiemanagement te gaan studeren aan de Hogeschool van Utrecht. Met wat aanpassingen lukte het om in vier jaar haar diploma te behalen. Een betaalde baan was door haar fysieke beperkingen niet haalbaar. Maar plaatsnemen achter de geraniums was mentaal onverantwoord. Als vrijwilliger ging Kim aan de slag op de Hogeschool. Ze zette daar onder andere het personeelsblad op. Haar levenslange passies - lezen en schrijven - kon ze vanaf 2003 combineren als recensent voor de thrillerwebsite Crimezone.nl. Naast het schrijven van recensies en het interviewen van talloze auteurs, stelde ze samen met de oprichter Sander Verheijen twee boeken over thrillers samen en voerde ze uiteindelijk het hoofdredacteurschap van de site, totdat haar gezondheid roet in het eten gooide.

Op 10 maart 2005 overleed Ron tijdens een griepgolf aan de gevolgen van een longontsteking en verloor Kims leven alle kleur. Als een bezetene zocht ze afleiding in haar werk en ontvluchtte ze haar huis. Twee maanden na Rons dood begon ze op de redactie van LINDA, waar ze onder andere de goede doelen rubriek onder haar hoede had. Een interview met de oprichtster van Stichting Dierenopvang Bosnië deed haar besluiten om de Bosnische straathond Balou in huis te nemen. Balou maakte van Kims lege huis weer een thuis. Een neerwaartse spiraal in haar gezondheid maakte dat ze na een jaar moest stoppen met het schrijven voor LINDA.

Autobiografie

Lezen ging wèl samen met een wankele gezondheid. In 2006 en 2008 las Kim zich suf als jurylid van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Sinds 2007 was ze als recensent en journalist verbonden aan de boekenwebsite Ezzulia en maakte ze deel uit van de hoofdredactie.

In 2007 begon Kim met het schrijven van haar autobiografische roman Ademloos over het overlijden van Ron en het leven daarna. Het boek lag in oktober 2008 in de winkels en werd een bestseller.

Kim 2.0

Toen haar gezondheid steeds verder achteruitging kwam Kim op de wachtlijst voor een dubbele longtransplantatie terecht. Tijdens het onzekere wachten op nieuwe longen schreef ze haar eerste thriller Weerloos, die zeer goed ontvangen werd in de pers en omschreven werd als 'Bridget Jones meets Fatal Attraction (Elvin Post, AD)'.

In september 2010 onderging Kim net op tijd een levensreddende, dubbele longtransplantatie. Over het leven voor en na haar longtransplantatie schreef ze het boek Grenzeloos, de langverwachte opvolger van Ademloos. Het boek kwam in januari 2012 uit samen met een speciale heruitgave van Ademloos, beide voorzien van een authentiek fotokatern.

Kim 2.0, zoals Kim zich na de transplantatie vaak noemde, genoot met haar nieuwe liefde Jan elke dag met volle teugen van de tweede kans die ze had gekregen van haar donor. Jan nam haar mee naar andere landen zoals Frankrijk, Portugal en de USA om met eigen ogen te zien wat ze tot nu toe alleen uit boeken kende.

Na haar longtransplantatie bleef Kim zich in de media via interviews en tv-reportages inzetten voor de nieuwe donorwet waarbij iedereen automatisch donor is, tenzij nadrukkelijk wordt aangegeven dat men dit niet wil. Deze wet ging in 2020 in. Een indrukwekkend voorbeeld van zo'n tv-reportage was de uitzending van De Wandeling van 15 april 2017 waarin Kim tijdens een wandeling op Terschelling aan Sander de Kramer haar levensverhaal vertelde en wat het voor haar betekende om donorlongen te krijgen en daarmee een nieuw levensperspectief als Kim 2.0

Ook het schrijven van boeken nam Kim weer ter hand wat uiteindelijk in 2012 resulteerde in de spannende ziekenhuisthriller Verdieping X. En in 2015 kwam haar thriller De Vrouw in de Spiegel uit, waarmee ze niet alleen de Hebban Award won, de publieksprijs voor beste Nederlandstalige thriller, maar ook een jaar later door een jury werd genomineerd voor de Belgische thrillerprijs 'De Diamanten Kogel'.

Maar met de nieuwe longen waren de zorgen om Kims ziekte niet voorbij, omdat het kenmerkende taaie slijm van CF haar ook op andere plaatsen en organen in haar lichaam parten speelde. Ze bleef kwetsbaar en dit leidde tot verschillende ziekenhuisopnames. Geleidelijk ging Kims gezondheid steeds verder achteruit, waardoor ze zich sinds de uitbraak van corona uit het openbare leven moest terugtrekken. Dit weerhield haar er niet van om in 2021 de psychologische roman Schaduwleven uit te brengen. Deze roman leverde duizenden reacties op van vrouwen die zich in het verhaal herkenden als slachtoffer van een relatie met een narcist.

Begin dit jaar, op 23 februari 2024, overleed Kim op 48-jarige leeftijd.

In memoriam

Kim Moelands (1975 - 2024) - de Volkskrant