Over Kim

Kim Moelands is auteur, recensent en journalist en werd geboren op 3 oktober 1975 in Goirle. Haar ouders hadden al snel door dat er iets mis was, maar het duurde tot haar derde levensjaar voordat duidelijk werd wat dat ‘iets’ was. Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), een ernstige, erfelijke, chronische aandoening met een beperkte levensverwachting. Kims jongere zusje heeft de ziekte gelukkig niet. Een onzekere tijd brak aan. Ondanks haar fysieke klachten was Kim een vrolijk kind, een levensgenieter. Ze doorliep de lagere school zonder al te veel hinder van haar ziekte te ondervinden. Op haar elfde begon ze vol goede moed aan de middelbare school en maakte ze haar huiswerk het liefste op de manege. Vwo met latijn was prima te doen totdat er vanaf haar dertiende steeds meer ziekenhuisopnames volgden. Met hulp van de ziekenhuisschool van het Wilhelmina Kinderziekenhuis wist Kim het tot 5 vwo uit te zingen voordat ze de overstap maakte naar 5 havo. Haar doelgerichte karakter en doorzettingsvermogen zorgden ervoor dat ze op haar achttiende het felbegeerde diploma behaalde. Naast veel infuusnaalden, kilo’s pillen en liters sondevoeding, versleet ze een aantal vriendjes totdat ze haar grote liefde Ron ontmoette. Op haar eenentwintigste ging ze met hem samenwonen in Utrecht.

Communicatie

Een jaar later besloot ze onder aanmoediging van Ron een studie Communicatiemanagement  aan de Hogeschool van Utrecht te gaan doen. Met wat aanpassingen lukte het om in vier jaar haar diploma te behalen. Een betaalde baan was door haar fysieke beperkingen niet haalbaar. Plaatsnemen achter de geraniums was mentaal onverantwoord. Als vrijwilliger ging Kim aan de slag op de Hogeschool. Ze zette daar onder andere een personeelsblad op. Haar levenslange passies - lezen en schrijven - kon ze vanaf 2003 combineren als recensent voor de thrillerwebsite Crimezone.nl. Naast het schrijven van recensies en het interviewen van talloze auteurs, stelde ze samen met de oprichter Sander Verheijen twee boeken over thrillers samen en voerde ze uiteindelijk het hoofdredacteurschap van de site, totdat haar gezondheid roet in het eten gooide.

Op 10 maart 2005 overleed Ron en verloor Kims leven alle kleur. Als een bezetene zocht ze afleiding in haar werk en ontvluchtte ze haar huis. Twee maanden na Rons dood begon ze op de redactie van LINDA. waar ze onder andere de goede doelen rubriek onder haar hoede had. Een interview met de oprichtster van Stichting Dierenopvang Bosnië deed haar besluiten om de Bosnische straathond Balou in huis te nemen. Balou maakte van Kims lege huis weer een thuis. Een neerwaartse spiraal in haar gezondheid maakte dat ze na een jaar moest stoppen met het schrijven voor LINDA.

Autobiografie

Lezen ging wel samen met een wankele gezondheid. In 2006 en 2008 las Kim zich suf als jurylid van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. Sinds 2007 is ze als recensent en journalist verbonden aan de boekenwebsite Ezzulia en maakt ze deel uit van de hoofdredactie.

In 2007 begint Kim met het schrijven van haar autobiografische roman Ademloos over het overlijden van Ron en het leven daarna. Het boek ligt in oktober 2008 in de winkels en wordt een bestseller.

Transplantatie

Als haar gezondheid steeds verder achteruit gaat komt Kim op de wachtlijst voor een dubbele longtransplantatie terecht. Tijdens het onzekere wachten op nieuwe longen schrijft ze haar eerste thriller Weerloos, zeer goed ontvangen in de pers en omschreven als ‘Bridget Jones meets Fatal Attraction (Elvin Post, AD)’

In september 2010 ondergaat Kim een levensreddende, dubbele longtransplantatie. Over het leven voor en na haar longtransplantatie schreef ze het boek Grenzeloos, de langverwachte opvolger van Ademloos. Het boek ligt in januari 2012 in de boekwinkels, samen met een speciale heruitgave van Ademloos. Beide boeken bevatten een authentiek fotokatern.

Kim geniet op dit moment met haar nieuwe liefde Jan en hond Balou elke dag van de tweede kans die ze heeft gekregen van haar donor.